FBI: Identiteit daders bekend

Kris (KingShakur)
De FBI zegt over verschillende aanwijzingen te beschikken die leiden naar de daders en hun handlangers. Zij heeft vier mogelijke daders op het oog, van wie er één banden heeft met Osama bin Laden. Volgens de Amerikaanse minister van Justitie Ashcroft is de identiteit van alle daders bekend. De terroristen werkten waarschijnlijk in vier groepen van drie tot zes mensen, die de vliegtuigen kaapten waarmee de aanslagen zijn gepleegd.

Een deel van de daders is in Amerika tot piloot opgeleid. Twee voormalige studenten van de Nederlandse vliegschoolhouder Ruud Dekker uit Florida stonden vermeld op de passagierslijst van één van de vier gekaapte vliegtuigen. Ze hadden mogelijk Afghaanse paspoorten. Volgens minister Ashcroft is in het kader van het grootste onderzoek dat ooit in Amerika is gedaan een aantal mensen aangehouden. Ze worden niet zozeer beschouwd als verdachten, maar worden verhoord als getuigen.

Onderzoek
De politie heeft drie mensen uit een trein gehaald die van Boston op weg was naar New York. Verder zijn hotelkamers in Boston onderzocht, en hebben FBI-agenten mensen verhoord in Florida en Massachusetts. Ook wordt onderzocht of een deel van de terroristen de Verenigde Staten is binnengekomen vanuit Canada.

Meer dan 4000 FBI-agenten zijn bezig met het onderzoek naar de terroristische aanslagen. De Duitse politie meldt dat twee van de terroristen mogelijk in een apartement in Hamburg hebben gewoond. Volgens de politie is het huis sinds februari van dit jaar niet meer bewoond en zijn de twee mannen naar Florida vertrokken.

Uniformen American Airlines gestolen
De FBI onderzoekt de diefstal vorige maand van uniformen en badges van piloten van American Airlines uit een hotel in Rome. De kapers van de vier vliegtuigen hebben de uniformen mogelijk gebruikt om ongehinderd langs de bewaking op de vliegvelden te komen.

UPDATE 12.30
Alle kapers van de vliegtuigen die gebruikt zijn bij de aanslagen in de VS zijn geïdentificeerd, zo heeft de FBI laten weten. In ieder toestel zaten groepjes van drie tot zes kapers. Twee van de kapers hadden een paspoort uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Het gaat om de broers Ameer Bukhari en Adnan Bukhari. Zij bestuurden de toestellen die op de torens van het World Trade Center in New York invlogen.

De twee zouden getrainde piloten zijn geweest en gewerkt hebben voor een Saudische luchtvaartmaatschappij. Ze volgden lessen op een vliegschool in Florida, waarvan de Nederlander Ruud Dekker eigenaar is.

De FBI heeft nog een derde naam vrijgegeven. Van deze man, Mohammed Atta, is nog niet bekendgemaakt welke nationaliteit hij heeft. Wie de andere daders zijn, wil de FBI nog niet zeggen.