MP3's nog steeds populair

Kris (KingShakur)
Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Muziekliefhebbers blijken Napster al lang vergeten. Uit een rapport van het gespecialiseerde onderzoeksbureau Webnoize blijkt dat afgelopen augustus alleen al meer downloads plaatsvonden dan in de hoogdagen van Napster.

DE illegale Napster mag dan gemuilkorfd zijn, maar vanuit de vier grootste opvolgers werden vorige maand maar liefst 3,05 miljard mp3-bestanden gedownload. Ter vergelijking: in februari 2001 werden ,,maar'' 2,79 miljard bestanden afgehaald. Het maakt duidelijk dat de voorbije inspanningen van de muziekindustrie om het illegaal verspreiden van auteursrechterlijk beschermde muziek tegen te gaan, weinig zoden aan de dijk zetten.

De nieuwe boosdoeners zijn de sites die de software van FastTrack gebruiken. Namelijk KazaA, MusicCity en Grokster, AudioGalaxy, iMesh en Gnutella. Respectievelijk zorgen ze voor 970 miljoen, 910 miljoen, 640 miljoen en 530 miljoen downloads. Deze sites zijn veel moeilijker aan te pakken.

Napster werkte met een centrale server, waarop bijgehouden werd waar elk bestand stond dat via de Napster-software kon worden gedownload. Het zijn dus niet de muziekbestanden zelf die op die server staan, enkel de locatiegegevens van de pc van de Napster-gebruiker die mp3's aanbiedt. Door de verantwoordelijken van Napster te verplichten deze server ontoegankelijk te maken werd meteen het hele netwerk onbruikbaar.

Met de sites die in het onderzoek van Webnoiz vermeld worden ligt het anders. Als een gebruiker daarmee een bestand zoekt, gaat de software via het Internet op zoek naar andere aangesloten pc's waarop die software draait. Wordt er niets gevonden, dan zoekt de software verder. Het voordeel is dat deze service altijd werkt zolang er een aantal pc's met dezelfde software on line zijn. Het nadeel is dat het zoeken soms heel traag verloopt.

Bij de sites die gebruik maken van de FastTrack-technologie wordt dat gedeeltelijk opgevangen door het inschakelen van zogenaamde knooppunten: pc's die niet alleen een lijst bijhouden van de muziekbestanden op de eigen harde schijf, maar ook van bestanden op pc's waarmee de pc al eens contact gehad heeft.

De cijfers van Webnoize vertellen niet het hele verhaal. Behalve deze vier sites zijn er namelijk nog heel wat andere, minder druk bezochte ruilsites.

Bovendien worden heel wat muziek-, en ook videobestanden, geruild via nieuwsgroepen en ftp-servers die door particuliere pc-gebruikers opgezet worden. Dat zijn doorgaans vrij krachtige, permanent op het Internet aangesloten pc's waarop speciale software draait, die iedereen de mogelijkheid biedt om de harde schijf ervan te doorzoeken.

Het internetadres van deze privé-servers wordt via nieuwsgroepen en chat-sites verspreid, maar na korte tijd gewijzigd om de kans op betrapt te worden te verkleinen. Met deze werkwijze werd door Webnoize geen rekening gehouden.

Bovendien zullen de cijfers van de komende maanden nog hoger liggen, omdat dan de studenten van universiteiten en hogescholen weer aan de slag gaan. Die beschikken over heel snelle internetverbindingen, nodig om op comfortabele wijze mp3-bestanden te downloaden.