Veroordeling staatslieden nietig

Johan (LWaS)
Het Hooggerechtshof van Servië heeft woensdag de veroordeling van veertien Westerse staatslieden en NAVO-bevelhebbers door een rechtbank in Belgrado nietig verklaard. Het hof heeft ook de arrestatiebevelen tegen de veertien ingetrokken.

Het hof bepaalde dat alleen een militair hof bevoegd was vonnissen in zo'n zaak te vellen, aldus het persburea Beta. De rechtbank had de veertien in september vorig jaar in een showproces bij verstek veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen wegens oorlogsmisdaden in verband met de bombardementen van de NAVO op Joegoslavië in 1999. Onder de aangeklaagden waren onder anderen de Duitse bondskanselier Schröder, de toenmalige Amerikaanse president Clinton en voormalig NAVO-secretaris-generaal Solana.

De rechtbank veroordeelde vlak voor de verkiezingen vorig jaar september, toen Milosevic nog aan de macht was, Schröder tot twintig jaar gevangenisstraf. De rechter gaf destijds opdracht de veroordeelden aan te houden en gaf verzoeken tot opsporing uit. Na de presidents- en parlemenstverkiezingen kwam Milosevic ten val. Hij zit inmiddels in voorarrest in de gevangenis in Scheveningen in afwachting van zijn proces voor het Joegoslavië-Tribunaal.

Onder de veroordeelden waren verder de toenmalige Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie, Albright en Cohen. De rechtbank veroordeelde tevens de Britse premier Blair en de Franse president Chirac.