'Kapers aan stuurknuppel vliegtuig'

Gert-Jan (astra)
Het gekaapte American Airlines-passagiersvliegtuig dat zich in het Pentagon in Washington boorde, werd volgens de Amerikaanse krant The Washington Post bestuurd door kapers. Het toestel verdween kort na vertrek van de luchthaven van de Amerikaanse hoofstad van het radarscherm.

De krant suggereert dat de kapers de stuurknuppel van de piloten hadden overgenomen. Ze baseert zich op uitlatingen van onder anderen een medewerkster van CNN die aan boord was en die met haar man telefoneerde. Zij heeft verteld dat bemanning en passagiers naar het achterste deel van het toestel waren gedreven door met messen bewapende kapers.

Volgens de krant is kort na vertrek een zogeheten transponder in het gekaapte toestel uitgeschakeld, waardoor de luchthaven geen zicht meer had op de route van het toestel.

Het vliegtuig dook uiteindelijk een uur later weer op, toen koers zettend naar het Witte Huis. Het toestel maakte uiteindelijk een scherpe draai van 270 graden en ging recht af op het ministerie van Defensie. Luchtvaartexperts zeggen in de krant dat alleen ervaren piloten in staat zijn de transponder uit te zetten.