Nederlanders bang voor Derde Wereldoorlog

Gert-Jan (astra)
Bijna 45 procent van de Nederlanders is bang dat de aanslagen in de Verenigde Staten tot een Derde Wereldoorlog zullen leiden. Dat blijkt uit een bliksemenquête van onderzoeksbureau Intomart in opdracht van RTL Nieuws.

Uit de enquête, die via het internet onder 760 mensen werd uitgevoerd, blijkt dat 44,7 procent van de Nederlanders bang is voor een wereldwijde oorlog. Ruim 38 procent geeft echter aan daar juist niet bang voor te zijn, aldus Intomart.

Op de vraag of Nederland via de NAVO betrokken zou kunnen raken bij het conflict, antwoorddde 55,8 procent dat men daar bang voor is. Nederlanders zijn begaan met de situatie, maar als de VS willen terugslaan, vindt 28 procent dat Nederland uit zichzelf militaire hulp moet aanbieden. Bijna 60 procent is daartegen.

Een grote groep Nederlanders houdt rekening met nieuwe aanslagen. Een meerderheid van 51 procent is bang dat ook aanslagen in Europa zullen volgen. Voor aanslagen in Nederland is men minder bang: iets meer dan een kwart denkt dat Nederland doelwit zou kunnen worden.