Tientallen doden na alcoholvergiftiging

Peter Breuls
Dit weekend zijn in Estland en Litouwen samen 27 mensen omgekomen na het drinken van een zelfgebrouwen alcoholische drank. Ze liepen daarbij een methanolvergiftiging op. Vier verdachten zijn aangehouden en een illegale stokerij is opgerold.

De slachtoffers uit Estland hebben de drank wellicht gekocht in het kustplaatsje Parnu. De drank zat in oude soda- en mineraalwaterflesjes. De overheid waarschuwt mensen geen eigengemaakte alcoholische drank te nuttigen, maar die bij de politie in te leveren. Minister van Binnenlandse Zaken Loodus heeft een noodcomité opgericht dat de kwestie moet onderzoeken.

Zondag meldden de eerste slachtoffers zich bij het ziekenhuis. Ook maandag kwamen nog heel wat slachtoffers zich aanmelden. Een methanolvergiftiging kan binnen 18 uur tot de dood leiden. Dokters vrezen dat er nog heel wat doden zullen volgen.

In Estland is de handel in gesmokkelde of zelfgemaakte alcohol erg actief. Maar dit is de ernstigste alcoholvergiftiging in de geschiedenis van het land.

Het voorval in Roemenië is gelijkaardig. Daar vielen vijf doden. Ruim dertig mensen, onder wie twee kinderen, zijn met zware vergiftigingsverschijnselen opgenomen in ziekenhuizen in het noorden van het land. Enkele bouwvakkers hadden vijf liter methanol gestolen uit een chemische fabriek. De giftige vloeistof werd gemengd met andere drankjes en opgedronken. Tot overmaat van ramp verspreidden ze het goedje bij vrienden en familie.

Ryser, bedankt voor het tippen.