Smits treedt terug

Kris (KingShakur)
Paul Smits treedt af als bestuursvoorzitter van KPN. Dat heeft een woordvoerder van het telecombedrijf zondagavond bevestigd. Wie zijn opvolger wordt maakt KPN maandag bekend. Dit meldden het NRC Handelsblad en The Financial Times en is bevestigd door het telecombedrijf.

Afgelopen maandag maakte KPN tegenvallende halfjaarcijfers bekend, nadat enkele dagen eerder fusiebesprekingen met Belgacom op niets waren uit gelopen. Smits zei bij die gelegenheid alleen op te zullen stappen als zou blijken dat zijn aanwezigheid de toekomst van KPN In de weg zit, zo schrijft het NRC Handelsblad. Smits was topman sinds 1 maart vorig jaar. De afgelopen maanden wist Smits de schulden maar mondjesmaat terug te brengen.

KPN zal maandagochtend rond 8 uur het aftreden van Smits officieel bekend maken. Rond 3 uur vanmiddag zal worden bekendgemaakt wie de opvolger van Smits wordt. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times gaat het om iemand buiten het bedrijf. De nieuwe topman zou als voorwaarde voor zijn benoeming hebben geëist dat KPN op hele korte termijn extra financiering regelt bij banken.

KPN zei maandag ook in gesprek te zijn met een groep banken over vervangende kredietfaciliteiten. Die gesprekken bevinden zich volgens een verklaring in een vergevorderd stadium. De Financial Times meldde maandag dat het gaat om een lening van 2,8 miljard euro voor de komende drie jaar. De nieuwe bestuursvoorzitter, die nog niet bekend is, zou extra financiering als voorwaarde hebben gesteld.

Onder Smits probeerde KPN vorig jaar tevergeefs te fuseren met het Spaanse Telefónica. Later werd overwogen het eigen vermogen te versterken middels de uitgifte van nieuwe aandelen, maar dit plan werd afgeblazen als gevolg van de sterk verlaagde beurskoers. Een fusie met Belgacom ketste af omdat de Belgen teveel voorwaarden stelden aan het noodlijdende KPN.

De beurskoers van het aandeel KPN is de afgelopen week onder de 3 euro gezakt. Vorig jaar maart was een aandeel van het telecombedrijf nog ruim 70 euro waard.
Vorige week moest Smits erkennen dat zijn bedrijf met de huidige kaspositie het nog maar tot de volgende zomer kan uitzingen. Het vertrouwen van de belegger belandde vorige week op een dieptepunt. Het aandeel noteerde even een koers van 2,03 euro. Vrijdag sloot het aandeel op 2,38 euro. Ten tijde van de internethype begin 2000 stonden nog koersen boven de 73 euro op de borden.