Sampras verslagen op US Open

Chris (MrBig)
De tenniswereld gunde Pete Sampras zijn veertiende triomf in een grandslam van harte, zeker op eigen bodem in het US Open. In New York moest de publiekslieveling echter diep buigen voor een nieuwkomer aan de top. De 20-jarige Australische duvelstoejager Lleyton Hewitt deklasseerde de Amerikaan met klinkende cijfers: 7-6 6-1 6-1.

Na afloop van de eenzijdige eindstrijd in het Amerikaanse tenniscentrum sprak Sampras vol ontzag over zijn tegenstander. "Ik wou dat ik zijn benen had. Wat een snelheid!"

De finale van de US Open was door de eenzijdigheid een grandslam onwaardig. Na de eerste set, door Hewitt in de tiebreak gewonnen, ebde de spanning snel weg. Sampras die de wedstrijd was begonnen met zijn eerste opslagbeurt in de leveren, kon eenvoudig niet meer tegen Hewitt op. De Australiër was vastbesloten zijn tiende toernooizege zijn eerste grandslam te laten zijn, wist elke bal te belopen. Hij klopte Sampras op snelheid, slagkracht en accutaresse. In de min of meer gelijkopgaande eerste set zag het er al naar uit welke kant het zou opgaan.

De ontknoping was sneu voor de 30-jarige Sampras, in het verleden vier keer winnaar van de US Open. Vorig jaar verloor hij de eindstrijd verrassend tegen de jonge Rus Marat Safin. Nu stond er een andere 'Young Gun' aan de andere kant van het net hem af te schieten. Sampras boekte sinds Wimbledon 2000, waar hij met dertien zegepralen alleen recordhouder werd in de grandslams, geen overwinning meer.