Journalisten aangehouden in Frankrijk

Johan (LWaS)
De Franse politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee medewerkers van actualiteitenprogramma Nova en een Nederlandse fotograaf aangehouden. Ze bevonden zich op verboden terrein bij de Kanaaltunnel, waar ze negen Irakezen volgden.

De journalisten hebben drie uur vastgezeten. Volgens Nova-verslaggever A. Rooijakkers was het niet duidelijk dat ze zich op verboden terrein bevonden. ,,We waren wel door een hek heen gegaan, maar daarachter was nog een weg en weer een hek.'' Toen er een bewakingsdienst opdaagde probeerde de groep zich te verschuilen in bosjes op het terrein.

De Irakezen werden ook aangehouden. Later bracht de politie hen terug naar het opvangkamp van het Rode Kruis in Sangatte. De journalisten kregen een proces-verbaal. Hun zaak wordt behandeld door de politierechter in Calais.

,,Er zijn veel journalisten op het terrein van de Kanaaltunnel'', zegt een politiewoordvoerder. ,,Ze vergeten dat de terminal van de Eurotunnel privéterrein is en dat ze toestemming nodig hebben om het te betreden.''

Vluchtelingen proberen 's nachts via de tunnel naar Engeland te komen door zich te verstoppen in vrachtwagens of treinen. Tunnelexploitant Eurotunnel, die het kamp in Sangatte dicht wil hebben, zegt dat ze in de eerste helft van 2001 al 18.500 illegalen heeft tegengehouden die Engeland probeerden te bereiken.