"Winkeldiefstallen beter aanpakken"

Rob (R@b)
De Nederlandse winkelbranche eist dat de overheid het groeiend aantal winkeldiefstallen te lijf gaat. Alleen kunnen de bedrijven de meer dan duizend overvallen en vijf miljoen winkeldiefstallen per jaar niet meer aan. Een speciaal opgericht platform van detailhandelaren richt donderdag een noodoproep aan het kabinet.

De aanpak van winkeldiefstal is nu nog veel te versnipperd, zo stelt het Platform Detailhandel in een manifest dat het donderdag in Den Haag aanbiedt aan minister Korthals van Justitie. Daarom moet er een landelijke aanpak komen, waarbij de winkeliers intensief samenwerken met politie, justitie en de gemeenten. Het platform is een samenwerkingsverband tussen het midden- en kleinbedrijf en het grootwinkelbedrijf.

In een lang vervlogen verleden zijn op lokaal niveau al afspraken gemaakt over de aanpak van winkeldiefstal. "Maar die zijn verwaterd", weet woordvoerder H. Kok van het platform. Vooral over de publieke en private verantwoordelijkheden zijn nieuwe afspraken nodig.

meer politie

Het platform wil meer politie op straat, die ook vaker moet laten weten of er iets met de gedane aangiftes wordt gedaan. Winkeldiefstal begint bijna gewoon te worden, aldus een verontwaardigde Kok. "En dat is het natuurlijk absoluut niet."

Het platform pleit voor een centraal aanspreekpunt voor winkelcriminaliteit in iedere gemeente, een 'veiligheidsloket', waar de detaillist terecht kan met vragen. In een aantal gemeenten, zoals Den Haag, bestaat dat al. "Wij hopen dat andere gemeenten volgen", zegt Kok.

Daarnaast moet het gemakkelijker worden aangifte te doen. Omdat nu bijvoorbeeld het aangifteformulier per regio verschilt, is het moeilijk werknemers centraal te trainen. Ook duurt het aangifte doen bij het politiebureau te lang. "Die mensen moeten een winkel runnen", stelt Kok. "Die hebben daar helemaal geen tijd voor."

Stelend personeel

Het meest frustrerend voor winkeliers is echter dat ook de eigen werknemers nogal eens wat verduisteren. Een daarvoor ontslagen medewerker kan echter zo weer bij iemand anders aan de slag. Voor dergelijke gevallen, waarbij het lang niet altijd tot een strafrechtelijke veroordeling komt, zou een 'incidentenregister' moeten worden ingesteld. Een dergelijke zwarte lijst ligt gevoelig, ziet ook Kok in: "Dat moet je natuurlijk wel op een verantwoorde manier doen."