'Kwaliteitstoets voor HBO-opleidingen'

Alex (L-X)
Alle opleidingen in het hoger onderwijs moeten eens in de vijf jaar een kwaliteitstoets ondergaan. Als een opleiding voldoet aan de bepaalde eisen, krijgt deze een keurmerk.

Een commissie onder leiding van J. Franssen wil dat een nieuw op te richten Nationaal Accreditatieorgaan (NAO) het keurmerk toekent. Het eindrapport van de commissie ,,Prikkelen, presteren en profileren'', is donderdag verschenen. Het keurmerk moet garanderen dat de betreffende opleiding de vergelijking met de internationale bachelor- of mastergraad kan doorstaan.

Twee jaar geleden spraken de Europese ministers van Onderwijs af het bachelor- mastersysteem in te voeren en een kwaliteitsbeoordeling op te zetten. Een betere vergelijkbaarheid van de opleidingen kan studenten helpen als ze in het buitenland verder willen studeren.

De commissie heeft aparte kwaliteitstoetsen voor universiteiten en HBO-opleidingen. De controles sluiten aan op het al bestaande visitatiesysteem en het NAO moet volgens Franssen geen sterren voor uitmuntende opleidingen uitreiken.