Wellink: dip in economie dit najaar al voorbij

Gert-Jan (astra)
De Nederlandse economie kruipt, ondanks sombere voorspellingen, al dit najaar uit de dip waarin ze begin dit jaar is geraakt. Dat zegt president N. Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) in een vraaggesprek met de Volkskrant. 'Mits de Verenigde Staten niet verder wegglijden, zet het herstel zowel voor Europa als voor Nederland in de tweede helft van dit jaar in. Het gaat nu, of binnenkort, gebeuren.'

In het eerste kwartaal van dit jaar kromp de Nederlandse economie nog met 0,2 procent, in vergelijking met een kwartaal eerder. Van een recessie - gedefinieerd als twee kwartalen krimp achtereen - kwam het niet, doordat de economie in het tweede kwartaal weer voorzichtig met 0,4 procent groeide.

Er zijn voorlopig ook geen tekenen die in de richting wijzen van een recessie, betoogt Wellink. Hij wijst erop dat Nederlanders weer meer geld uitgeven. De bestedingen van consumenten in juni stegen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met 2,7 procent ten opzichte van juni 2000.

Voor het eerst dit jaar stegen de uitgaven in alle consumptiegroepen.

Wellink verwacht dat die consumptie verder zal aantrekken. Dalende inflatie (dankzij lagere olieprijzen) en de belastingverlaging van begin dit jaar leiden ertoe dat mensen meer besteedbaar inkomen overhouden. Voorwaarde voor het herstel is wel dat de burger dat extra geld ook daadwerkelijk gaat uitgegeven. Volgens Wellink is dat 'uiteraard een onzekere factor'.

Eveneens onzeker is of de neergang op de beurs tot een eind is gekomen en of beleggers en consumenten nog verder zullen reageren op de beursmalaise, door minder geld uit te geven. De koers/winstverhoudingen op de beurs staan, ondanks de koers dalingen, nog altijd boven het lang jarig gemiddelde.

Aandelen zijn relatief dus nog duur. Dit zou erop kunnen duiden dat de koersen verder kunnen duikelen.

Dat de huizenprijzen licht blijven stijgen, valt volgens de president van De Nederlandsche Bank goed te rijmen met de verwachting dat de inflatie omlaag gaat. 'De woningmarkt reageert altijd laat op ontwikkelingen in de rest van de economie.'

Het optimistische geluid van Wellink is opmerkelijk. Vorige week toonde president Duisenberg van de Europese Centrale Bank zich nog uitermate somber. Duisenberg verklaarde dat de ECB 'de diepte en de duur van de economische teruggang in de Verenigde Staten heeft onderschat'. De ECB-president verwacht dat de Europese economische vooruitzichten zullen verslechteren, in het kielzog van de malaise in de VS.