Ook tonnen voor Michel S.

Gert-Jan (astra)
De beruchte drievoudige kindermoordenaar Michel S. (58) heeft net als Ferdi E., de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn, tijdens zijn detentie voor honderdduizenden guldens aan uitkeringsgelden ontvangen.

Dit blijkt uit een brief van de Bedrijfsvereniging voor het Vervoer uit 's-Gravenhage van 22 februari 1996, waarop deze krant beslag heeft weten te leggen.

Deze onthulling over Michel S. volgt op de enorme commotie die in Nederland is ontstaan over de 700.000 gulden aan uitkeringsgelden, die Ferdi E. van de Staat der Nederlanden op zijn bankrekening kreeg.

Bizar is het feit dat Michel S., net als Ferdi E., zijn forse uitkering juist te danken heeft aan het psychiatrische rapport van het Pieter Baancentrum in Utrecht, dat in opdracht van de rechtbank werd gemaakt. De psychiaters concludeerden dat de kindermoordenaar leed "aan zodanige gebrekkige ontwikkeling en ziekelijke stoornis zijner geestvermogens, dat deze delicten hem slechts in sterk verminderde mate kunnen worden toegerekend."

Het kwam er eigenlijk op neer dat verdachten er juist baat bij hadden, indien zij door psychiaters geestelijk ziek werden verklaard en zo uitkeringsgerechtigd werden.

Een opmerkelijk verschil in de zaak van Ferdi E. en Michel S. is, dat de moordenaar van Gerrit Jan Heijn op het moment van zijn arrestatie al een wao-uitkering had. Michel S. daarentegen werkte nog als vrachtwagenchauffeur toen hij aangehouden werd. Hij ontving daarna een jaar lang ziekengeld.

Het ongelofelijke van de wetgeving was dat S. honderd procent arbeidsongeschikt werd verklaard en recht had op een hoge uitkering, terwijl bekend was dat hij tot twintig jaar en tbs was veroordeeld en in elk geval in die periode nooit meer aan het arbeidsproces zou kunnen deelnemen.