Vooronderzoek naar Jomanda?

Gert-Jan (astra)
cos-micV had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het openbaar ministerie (OM) dient zo snel mogelijk in actie te komen tegen de paranormaal genezeres Jomanda Joke Damman voor de burgerlijke stand. "Haar kwalijke rol in de medische advisering van actrice Sylvia Millecam vraagt minimaal om een vooronderzoek."

Dat vinden enkele vooraanstaande medisch gespecialiseerde advocaten. Ook het gedrag van andere alternatieve therapeuten die, volgens hen, Sylvia Millecam tijdens het laatste jaar van haar leven aantoonbaar hebben misleid, zou door het OM aan de kaak moeten worden gesteld en uiteindelijk strafrechtelijk dienen te worden vervolgd.

Als het OM Jomanda en haar 'collega's uit het alternatieve circuit' zou vervolgen, dan dienen zij rekening te houden met een gevangenisstraf van maximaal tot zes maanden.

"Iedereen dacht aanvankelijk dat Jomanda een onschuldig soort kermisattractie was", zegt advocaat dr. mr. W.G. Verkruisen uit Assen. "Maar de nar is zichzelf gaandeweg te serieus gaan nemen en is op de troon geklommen. Het recht moet haar nu weer van die troon afhalen. Zij en haar adviezen zijn gevaarlijk geworden."

Sylvia Millecam stierf onlangs op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van een volledig ontspoorde tumor in de rechterborst. De ziekte openbaarde zich bij haar voor het eerst na de zomer van 1999. Millecam probeerde de reguliere geneeskunst te ontlopen, ging op zoek naar alternatieven en kwam onder meer terecht bij 'het medium Jomanda'. Ook onderging zij bij andere therapeuten magneetveldbehandeling en nam zij, op advies, ampullen met keukenzout in.

Het afgelopen weekeinde gaf 'de vrouw in het blauw' toe dat zij tegen de in nood verkerende comédienne gezegd zou hebben: "Volgens mij is dit géén kanker." In het tv-programma Nova zei Jomanda: "Sylvia reageerde daar heel positief op. Ook volgens haar eigen gevoel was het geen kanker." Millecam leek in de ban van de gebedsgenezeres die tot voor enkele jaren haar zogenaamd helende gaven vanuit Tiel rondstraalde. Jomanda blijft voor commentaar inmiddels in nevelen gehuld.

Ook volgens de Amsterdamse advocaat mr. J.M. Beer is 'Jomanda' te ver gegaan in haar gesprek met Sylvia Millecam. "Zij heeft zich schuldig gemaakt aan misleiding, vind ik", zei hij ons gisteren desgevraagd vanuit Noorwegen. "Het is heel kwalijk dat zij datgene heeft tegengesproken wat met onderzoek door de patholoog-anatoom reeds was vastgesteld: namelijk dat er onomstotelijk sprake was van kanker." Ook een homeopaat uit Haarzuilens hield Sylvia Millecam voor dat bij haar géén sprake was van borstkanker, maar van een infectie die hij binnen zes tot acht weken zou kunnen genezen. De actrice geloofde in die belofte.

Advocaat Verkruisen: "Met haar uitlating dat het geen kanker was, heeft Jomanda, en hebben ook enkele andere therapeuten, strikt genomen medische behandelingen verricht."

Sinds 1 januari 1995 is in Nederland de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG) van kracht. Eenieder mag volgens die wet een bord op zijn deur spijkeren en, zonder enige medische scholing, zichzelf alternatief therapeut noemen. Zodoende hebben hordes natuurgenezers, handopleggers, magnetiseurs, piskijkers, voetzoolreflexbehandelaars, iriscopisten zich massaal op de Nederlandse bevolking gestort. Met helende beloften.

Advocaat John Beer: "Professionele artsen worden streng getoetst, zij dienen zich aan strikte regels te houden. Overtreding wordt zwaar gestraft. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat 'de alternatieven' maar ongestraft hun gang kunnen gaan. Dat kan nooit de bedoeling van de wetgever zijn geweest. Ik vind dat het openbaar ministerie serieus moet onderzoeken of mevrouw Jomanda een strafbaar feit heeft gepleegd. En daarvoor bestaat een strafmaat."

Medisch advocaat mr. P.A.M.M. Dingemans uit Ulvenhout: "Als kan worden aangetoond dat Sylvia Millecam doelbewust is afgehouden van een voor haar genezing noodzakelijke medische behandeling, dan zullen hieraan schuldige therapeuten, de juridische consequenties daarvan moeten aanvaarden."