Kans op hiv-besmetting door orale seks 'nul'

Kris (KingShakur)
Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De kans dat iemand met hiv besmet raakt door orale seks is mogelijk nul. Dit is het voorlopige resultaat van een onderzoek door Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Californië in San Francisco. Dat meldt het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist woensdag. Het onderzoek loopt nog.

Ondanks de resulaten van het onderzoek is het onwaarschijnlijk dat gezondheidsorganisaties het officiële advies om onbeschermde orale seks te mijden, zullen wijzigen.

De Californische wetenschappers deden onderzoek onder 198 personen, allen homo- of biseksueel en bijna allemaal mannen. Ieder had gedurende de onderzoeksperiode van een half jaar gemiddeld twee partners. De proefpersonen hadden wel orale seks, maar vermeden vaginale of anala seks.

Bijna alle seksuele handelingen waren onbeschermd, zo zeiden de deelnemers aan het onderzoek. Twintig procent van de proefpersonen had een hiv-positieve partner. Niemand raakte met hiv besmet. Uit eerdere onderzoeken kwamen al aanwijzingen naar voren dat speeksel eigenschappen bezit die hiv-besmetting tegen gaan.

Onderzoeker Kimberly Shafer wijst erop dat de studie vooralsnog is gebaseerd op een relatief kleine onderzoeksgroep en dat de resultaten daarom voorzichtig moeten worden benaderd.

Een woordvoerder van een Amerikaanse organisatie voor besmettelijke ziektes benadrukt dat er ook onderzoeken zijn die melden dat er wél kans op besmetting is met hiv door orale seks. "Weinig risico is heel iets anders dan geen risico", aldus de zegsman.

Shafer zelf benadrukt dat het bij andere geslachtsziektes zoals gonorroe en syfilis wel bewezen is dat ze oraal overdraagbaar zijn. Onbeschermde orale seks is volgens Shafer dus sowieso geen goed idee.