Amersfoort in actie tegen hennepkwekerijen

Rob (R@b)
Georganiseerde bendes beheren tientallen hennepkwekerijen in Amersfoort en omstreken. De kwekerijen zijn ingericht op zolders, slaapkamers en in schuurtjes van particulieren. Ook schuren van boeren in de toekomstige nieuwbouwwijk Vathorst zijn geliefd bij hennepkwekers.

In en rond Amersfoort zijn naar schatting enkele honderden kwekerijen ingericht. Dit aantal is het afgelopen jaar sterk gestegen. Boeren met leegstaande opstallen in het gebied van de toekomstige nieuwbouwwijk Vathorst in Amersfoort worden steeds vaker benaderd door hennepkwekers. Dat blijkt uit tips en informatie van de Criminele Inlichtingendienst (CID). Bewijzen zijn echter moeilijk te verzamelen, zegt R. Wuyster, wijkagent bij de politie en coördinator van de actie ‘Aanpak Hennepkwekerijen’. “De bewoners van huizen met kwekerijen die door ons zijn opgerold weten het allemaal. Maar tegens ons houden ze hun mond uit angst voor represailles.”

Gezamelijke aanpak Remu en politie

De grootschalige kweek van de softdrug wiet veroorzaakt gevaar en overlast voor zowel de hennepkwekers zelf als omwonenden. Politie en energiemaatschappij Remu zijn daarom een project gestart om de hennepteelt in Amersfoort aan te pakken.
De Leliestraat en omgeving in de Amersfoortse wijk Soesterkwartier spande vorig jaar november de kroon: hennepplantages in zolderkamers, schuurtjes en slaapkamers vraten zoveel stroom dat de schakelkasten van energiemaatschappij Remu het begaven.Kabels raakten oververhit, het transformatorhuisje in de Leliestraat vloog in brand. De buurt zat zonder stroom.

Gesmolten stroomkabels

De Remu had al het mogelijke gedaan om het aantal storingen door hennepkwekerijen in de buurt terug te dringen. “Normale zekeringen gebruiken we al niet meer in delen van het Soesterkwartier,” zegt de fraudecoördinator van de energiemaatschappij. “Dan kunnen onze monteurs ernaast blijven wachten totdat ze doorslaan. De kabels zijn zo beveiligd dat ze maximaal kunnen worden belast. Nog vragen de hennepplantages in de buurt zoveel stroom dat de kabels oververhit raken en smelten.”

Dat was voor zowel energiemaatschappij Remu als de politie aanleiding om in actie te komen. Remu heeft vorig jaar augustus de functie fraudecoördinator in het leven geroepen. Om zijn werk niet te belemmeren, mag de man niet met zijn naam in de krant. De coördinator ontmantelt in de hele provincie Utrecht in samenwerking met de politie hennepplantages. In Amersfoort draaien de fraudecoördinator en zijn maatje bij de politie, wijkagent Ronald Wuyster, overuren. Doel was om in 2001 zestig hennepplantages op te rollen. Eind juli waren het er al 82. “En we gaan door.”

De samenwerking tussen Remu en politie is niet toevallig. De energiemaatschappij constateerde steeds meer onveilige situaties door slecht aangelegde elektrische installaties. Die installaties leveren niet alleen gevaar op voor kwekers en hun naaste buren, maar ook voor politieagenten. Agenten kunnen niet zonder medewerking van de energiemaatschappij een plantage oprollen. De fraudecoördinator: “Je moet echt vakman zijn, wil je een plantage kunnen ontmantelen.” Wuyster: “Wij halen die zolders niet leeg voordat we het sein ‘veilig’ hebben gekregen van de Remu-mensen.”

90% steelt de stroom

Remu heeft nog een belang bij de ontmantelingen. De stroomleverancier loopt honderdduizenden guldens aan inkomsten mis door de hennepkwekers. Meer dan negentig procent van de kwekers tapt namelijk illegaal stroom af. Aangezien de apparatuur van een gemiddelde huiskwekerij in een maand net zoveel stroom gebruikt als een gemiddeld huishouden in een jaar loopt dat al snel in de papieren. Anderen houden de energierekening op een andere manier laag. Kwekers boren bijvoorbeeld een gaatje in het glas van de meter, prikken er een satéstokje door en zetten zo de teller klem. De stroom wordt geleverd, maar de teller loopt niet op.

Iedereen komt aan de beurt

Sinds politie en energiemaatschappij zich op de kwekerijen hebben gestort, komt meer werk op hen af dan ze aankunnen. “Kwekerijen die direct gevaar of overlast opleveren, pakken we meteen aan,” zegt Wuysters chef, Bart Damen. “Met andere wachten we nog even. Die komen ook aan de beurt. Dat gaat dan met vijf tot tien per dag tegelijk.” De komende maanden zullen er nog heel wat kwekers voor de bijl gaan, is de verwachting. Damen: “We zijn de afgelopen maanden steeds sneller en efficiënter gaan werken. Het blijft desondanks een hoop georganiseer en het kost veel mankracht. Maar het is goed dat we zulke resultaten halen.”

Boerenschuur vol hennep