Wespenverdelging mondt uit in stankoverlast

Rob (R@b)
De verdelging van een wespennest in een spouwmuur van een woning aan de Laan van de Eekharst in Emmen is voor de bewoners op een drama uitgedraaid. Door stankoverlast heeft het gezin Knegtering inmiddels moeten besluiten om de eigen slaapkamer te verlaten en het bed te verplaatsen naar een andere kamer. De echtgenote van Roelof Knegtering kreeg zelfs last van haar longen. Volgens hem is de stank niet meer weg te krijgen.

Deskundigen hebben geen idee waar de stank vandaan komt of hoe die is ontstaan. Inmiddels hebben een arts van de GGD en medewerkers van de gemeente Emmen en woningstichting Wooncom zich over het probleem gebogen. Een oplossing is nog niet aangedragen. Knegtering wil dat TNO Delft een onafhankelijk onderzoek instelt.

gemeentereiniging

De Emmenaar schakelde twee weken geleden de verhuurder van de woning, Wooncom in Emmen in, om een wespennest te verwijderen. Medewerkers van de gemeentereiniging kwamen vervolgens langs om met een beproefd middel de wespen te verdelgen. Dat lukte, maar in de slaapkamer van de familie Knegtering begon zich een onaangename geur te verspreiden. Dat werd nog erger nadat Knegtering op advies van Wooncom de binnenkant van de spouwmuur besproeide. ,,Sindsdien’’, zo zegt Knegtering, ,,is het alleen maar erger geworden. We ruiken nu zelfs ook een schimmelgeur. Ik denk niet dat het giftig is, maar het is wel walgelijk vies. Voor ons is dit een ramp.’’ De Emmenaar wil in geen geval iemand of een instantie als schuldige aanwijzen.

Baygon gebruikersvriendelijk

Volgens een woordvoerder van de gemeentereiniging kan dat ook niet. ,,Het middel Baygon, dat wordt gebruikt bij de verdelging van wespen, is een gebruikersvriendelijk product’’, legt hij uit. ,,Wij gebruiken dat, net als dat elders in Nederland, ook binnenshuis om mieren en vlooien uit te roeien. Ik heb begrip voor de situatie, maar ik kan niet zeggen of de stank is ontstaan door onze werkwijze. De stank kan ook voortkomen uit de spouwmuurisolatie.’’

Knegtering hoopt nu dat Wooncom de onderzoeksopdracht aan TNO wil verstrekken. ,,Onze slaapkamer is nu een soort gaskamer geworden. Wij willen toch graag terug om daar weer te slapen.’’