Bestelautoís mogen zonder grijze ruit

Rob (R@b)
Dain Bramage had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bestelauto's met een grijs kenteken hoeven vanaf volgend jaar niet langer hun zijruit rechts achter te blinderen. Het kabinet wil deze maatregel nemen uit veiligheidsoverwegingen. Doordat bestuurders slecht zicht hebben, gebeuren nu vooral bij het rechtsaf slaan regelmatig ongelukken.

Minister Vermeend van FinanciŽn heeft deze maatregel aangekondigd, meldt het Algemeen Dagblad vandaag. De maatregel staat in het nog vertrouwelijke Belastingplan 2002, dat voor advies bij de Raad voor State ligt.
De aanpassing in de regelgeving is een overwinning voor Minister Netelenbos van Verkeer. Samen met en verkeersorganisatie 3VO dringt ze al jaren aan op het versoepelen van de fiscale regels. Ook minister Borst (Volksgezondheid) steunde Netelenbos toen ze vorig jaar Vermeed verzocht om de regeling aan te passen.

Voor bedrijfsauto's met een grijs kenteken hoeven geen BPM (belasting op personenauto's) en houderschapsbelasting te worden betaald. Het voordeel kan oplopen tot meer dan 1000 gulden per jaar. Om privť-gebruik tegen te gaan, mogen de busjes geen achterbank hebben en moeten de ramen zijn geblindeerd. Naar schatting rijden 700.000 bestelauto's met een grijs kenteken, waarvan 20 procent oneigenlijk zou worden gebruikt.

Het ministerie van FinanciŽn wil niet reageren omdat het plan pas op Prinsjesdag openbaar wordt.