Britse hersteld van Creutzfeld-Jacob

Johan (LWaS)
Een Britse is volgens de krant de Mail on Sunday hersteld van een van een ziekte die een nieuwe variant is van die van Creuzfeldt-Jakob, de gevreesde menselijke variant van de gekkekoeien ziekte BSE.

De patiënte bleek in juni deze ziekte te hebben en zou daardoor binnen het jaar sterven. Als proefkonijn heeft ze een vooralsnog geheimgehouden behandeling gehad die haar verbazingwekkend heeft doen herstellen, zo meldt de krant.

In juni kon de 20-jarige patiënte al niet meer lopen, niet meer coherent spreken en zich niet meer voeden. De vertwijfelde vader nam contact op met professor Stanley Prusiner in Californië. Hij geldt als de ontdekker van het verband tussen BSE en Creuzfeldt-Jakob en kreeg in 1997 de Nobelprijs.

Dankzij de door Prusiner en zijn medewerkers voorgeschreven behandeling kan de patiënte weer lopen en zonder problemen spreken. Het Britse ministerie van Gezondheid heeft bevestigd dat de behandelingsmethode ,,bemoedigdend'' is. De wijze van behandeling wordt komend week gepubliceerd in een vaktijdschrift.

Er zijn in Groot-Brittannië sinds 1996 106 gevallen van de nieuwe variant van Creuzfeldt-Jakob geconstateerd. Van deze patiënten zijn er inmiddels 99 overleden.