Bloedige aanslag op trein in Angola

Kris (KingShakur)
Een aanslag op een trein in Angola heeft ten minste 91 mensen het leven gekost. De aanslag zou het werk zijn geweest van de rebellenbeweging Unita.

De mensen kwamen om het leven toen hun trein over een mijn reed en explodeerde. Ongeveer 150 passagiers raakten daarbij gewond. Dat meldde het Portugese persbureau Lusa zaterdag.

Een groot deel van de gewonden verkeert in kritieke toestand. Het ongeluk gebeurde vrijdag in de provincie Noord-Cuanza, ten oosten van de Angolese hoofdstad Luanda nabij de plaats Zenza do Itombe.

Na de ontploffing ontspoorde de trein en vloog in brand. De trein bestond uit vier passagierswagons, twee goederenwagons en twee tankwagons gevuld met brandstof. Volgens een bron bij de Angolese spoorwegen vervoerde de trein ongeveer 500 passagiers. Het incident deed zich voor op het traject dat de steden Luanda en Dondo met elkaar verbindt, een afstand van ongeveer 170 kilometer.

Een overlevende vertelde dat direct na het ongeluk gewapende mannen op de vluchtende inzittenden schoten. De aanslag zou het werk zijn geweest van de rebellenbeweging Unita. De rebellen strijden onder aanvoering van Jonas Savimbi tegen de regering sinds Angola in 1975 onafhankelijk werd van Portugal.

Het incident valt samen met het bezoek van een Amerikaanse delegatie aan Angola, die moet vaststellen in hoeverre het land klaar is voor de algemene verkiezingen die volgend jaar zouden moeten worden gehouden. Unita zou met de aanslag de verkiezingen willen dwarsbomen, meldt de BBC.