Russische zelfmoord door Final Fantasy?

Peter Breuls
h_e_k had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens de Russische politie bevat het spel Final Fantasy geheime boodschappen die tieners zouden aanzetten tot zelfmoord.

Doorgaans komt vanuit het puriteinse, maar gewelddadige Amerika commentaar op de vermeende gewelddadigheid van spellen. Schietspellen als Q3A of Half-Life dan wel te verstaan, zoals onlangs nog in Australië. Nu staan echter de Russische media op de kop nadat in de stad Kstovo in korte tijd zes tieners zelfmoord gepleegd hebben. Volgens de aloude Pravda zou de oorzaak daarvan weleens kunnen liggen in het spel Final Fantasy (zonder te vermelden welk deel uit de serie). De politie onderzoekt of er een 'destructieve invloed op de psychologie' van het spel uitgaat. Ook zijn ze bang dat op de CD geheime codes of boodschappen verborgen zijn die kinderen tot zelfmoord aanzetten.

Het wordt allemaal nog vreemder als je beseft dat het spelen van computergames in Rusland onlangs is verheven tot sport. Waar een organisatie als de CPL (Cyberathlete Professional League) dat in Amerika al jaren voor elkaar probeert te krijgen, is het in Rusland gelukt. Het spelen van computerspellen zou binnenkort op het lesprogramma van scholen moeten komen, naast de gebruikelijke sporten als voetbal en atletiek. De Pravda is het daar inmiddels uiteraard helemaal niet meer mee eens.