Ansichtkaart 35 jaar te laat

Peter Breuls
Van DJ-Jumbo kregen we weer een bericht over hele trage post:

Precies 35 jaar en een dag was ze onderweg van België naar Nederland: de ansichtkaart die de familie Heijligers uit Den Helder bezorgd kreeg. De afzenders waren de buren van destijds, die vakantie vierden in België. De kaart bleek op 2 augustus 1966 in La Roche-en-Ardenne afgestempeld.
Daan Heijligers keek naar eigen zeggen vreemd op toen hij de kaart van de postbode in ontvangst nam. "Er zit een postzegel op van 1 franc 50 met een nog jonge Koning Boudewijn er op afgebeeld."

De afzenders waren goede vrienden van Heijligers. "Hij is al jaren dood en zijn vrouw is jaren geleden verhuisd. We hadden zeer goed contact in die tijd, ik heb nog samen met hem gewerkt en gevoetbald",aldus Heijligers.

Hoe het mogelijk is dat de bezorging van de ansicht zolang op zich heeft laten wachten, is een raadsel. Heijligers vermoedt dat de kaart misschien in een Belgische brievenbus is blijven liggen, maar volgens de PTT is dat onmogelijk. Heijligers: "Volgens de PTT moet de kaart tussen 1965 en 1992 de grens over zijn gekomen, omdat er een streepjescode op staat die alleen in die periode gebruikt werd."

De meest voor de hand liggende conclusie is volgens een woordvoerster van de PTT dat de kaart destijds verkeerd bezorgd is. "Waarschijnlijk is de ontvanger de kaart onlangs weer tegengekomen, heeft hij de ansicht op de post gedaan, waarna de kaart alsnog, en dit keer op het juiste adres, is bezorgd.