5000 kinderen tegen meningokokken enten

Kris (KingShakur)
De GGD West-Brabant gaat alle kinderen tot negentien jaar in Zevenbergen en Klundert (gemeente Moerdijk) vaccineren tegen de bacterie meningokokken. Het gaat om bijna 5000 personen.
De GGD besloot in overleg met het ministerie van VWS tot deze maatregel omdat in de gemeente Moerdijk in anderhalve week tijd vijf gevallen van bloedvergiftiging, veroorzaakt door de bacterie, zijn vastgesteld. Twee kinderen van elf jaar overleden aan de gevolgen ervan.

Een vrouw van 23 jaar uit Etten-Leur en een peuter uit Prinsenbeek zijn met verschijnselen van de ziekte in een ziekenhuis opgenomen. Volgens de GGD is bij hen nog niet duidelijk of het om dezelfde besmetting gaat. De peuter verblijft momenteel op vakantie op het Griekse eiland Kreta.

Informatiecampagne

De vaccinaties worden vanaf maandag uitgevoerd. De kinderen krijgen persoonlijk een uitnodiging. De GGD begint ook een uitgebreide informatiecampagne. Mensen kunnen met vragen naar een speciaal telefoonnummer bellen en er komt een speciale website.

De meningokok is dezelfde bacterie die verantwoordelijk is voor nekkramp. Bij de ziektegevallen van de afgelopen week veroorzaakte de bacterie bloedvergiftiging (sepsis). Beide vormen van meningokokken beginnen met dezelfde symptonen als griep. Bij sepsis hebben de patiënten geen last van een stijve nek maar worden ze vooral suf. Sepsis verloopt vaak sneller dan nekkramp en de kans op overlijden is groter.

De laatste keer dat in Nederland zo grootschalig is gevaccineerd tegen meningokokken was in 1997 in Putten op de Veluwe.