Blondines gedrogeerd in Spaanse disco

Gert-Jan (astra)
BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De afgelopen weken zijn tenminste vijf jonge vrouwen, van wie twee Nederlandse, in het vakantieoord Malgrat de Mar het slachtoffer geworden van een vijftal Spaanse mannen die de vakantievierders drogeerden met de partydrug GHB met de bedoeling ze vervolgens seksueel te misbruiken. De groep zou het vooral voorzien hebben op aantrekkelijke blondines.

Een van de slachtoffers is de 16-jarige Silvia Beentjes uit Heemskerk die vrijdagnacht onwel raakte in discotheek Don Juan nadat een pilletje in haar Bacardi was gestopt.

Volgens haar vader, Jan Beentjes, was zijn dochter met twee vriendinnen en drie jongens van camping Bon Repos naar de Hollandse avond in discotheek Don Juan gegaan.

"Silvia had net een drankje besteld toen zij werd aangesproken door vijf Spanjaarden. Vermoedelijk hebben ze haar afgeleid, waarna een van de verdachten iets in haar drankje heeft gegooid. Kort daarop werd ze niet lekker en is ze in een hoekje in elkaar gezakt. Ze is bijna een uur van de wereld geweest. Volgens mijn dochter wilden de onbekende mannen haar mee naar het strand nemen, maar dat heeft ze geweigerd. Achteraf is dat haar geluk geweest. Van leden van de beveiliging van de discotheek hoorde ik dat de verdachten de afgelopen weken vaker meisjes hebben gedrogeerd met de bedoeling ze daarna te verkrachten. In een geval zou dat ook daadwerkelijk zijn gebeurd."

Een ander Nederlands slachtoffer is de 26-jarige Christa Jorissen die als barmeisje in discotheek Don Juan werkt. De jonge vrouw en moeder van een tweejarig kind werd twee weken geleden met hartklachten in het ziekenhuis opgenomen nadat ze door dezelfde mannen een overdosis GHB-drug in haar drankje had gekregen.

"Dankzij deze barmedewerkster zijn vrijdagnacht de vijf Spanjaarden aangehouden. Christa herkende de mannen nadat mijn dochter door de groep was gedrogeerd en waarschuwde onmiddellijk de bewakingsdienst van de discotheek. Toen Silvia weer een beetje bij haar positieven was, heeft ze de mannen aangewezen. Daarna zijn ze overgedragen aan de Spaanse politie", aldus Beentjes, die gisteren met zijn dochter aangifte heeft gedaan. Aanvankelijk zou barkeepster Christa dat ook doen, maar zij is plotseling getroffen door een nekhernia en hoopt nu morgen aangifte te kunnen doen.

"Toen we ons gistermiddag volgens afspraak bij het politiebureau meldden, werden we voortdurend aan het lijntje gehouden en hebben we urenlang zitten wachten. Ik heb het idee dat de politie de hele kwestie het liefst in de doofpot stopt. Dit is natuurlijk negatief voor de toeristenindustrie. En daar zit niemand op te wachten aan de Costa Brava."

Inmiddels wordt Nederlandse toeristen aangeraden in uitgaansgelegenheden alleen nog maar consumpties in een flesje te bestellen en de vinger op de halsopening te houden zodat er niet ongemerkt GHB-drug in het drankje gestopt kan worden.

De gemeentepolitie van Malgrat de Mar bevestigt dat het nachtrapport inderdaad gewag maakt van het feit dat in de nacht van vrijdag op zaterdag het Nederlandse meisje Silvia Beentjes voor behandeling in het ziekenhuis in Calella is geweest nadat ze in de discotheek Don Juan onwel was geworden. "We weten niet of er inderdaad drugs in haar drankje zijn gedaan. Dat moet het medische rapport uitwijzen en dat hebben we nog niet binnen", verklaart ondercommissaris Ariza. "Zolang we dat rapport niet in ons bezit hebben, is het louter een werkhypothese dat het meisje gedrogeerd is met wellicht ongeoorloofde praktijken. Maar we doen er uiteraard wel uitvoerig onderzoek naar."

Volgens Ariza staat het geval van Silvia Beentjes niet op zichzelf. "We hebben dit weekeinde nog twee meldingen gehad van meisjes die beweren dat er drugs in hun drankjes zijn gedaan. Een geval speelde zich af in discotheek Cuca in Malgrat, het andere geval in een discotheek in Santa Susanna."

De ondercommissaris ontkent dat er intussen vijf verdachten zijn gearresteerd. "We hebben wel de beschikking over de identiteit van de jongens die ervan verdacht worden de drugs in het drankje te hebben gedaan. Maar zolang er geen formele aanklacht door de ouders is ingediend, kunnen we niet tot formele arrestatie overgaan", aldus ondercommissaris Ariza.