Macedonië: poging tot akkoord

Ronald (Trainspotter)
De politieke partijen in Macedonië zullen pogen vandaag een definitief akkoord te bereiken over maatregelen die een eind moeten maken aan vijf maanden opstand door etnisch Albanese rebellen.

Dat is zondag in Ohrid meegedeeld door de westelijke bemiddelaars, VS-gezant James Pardew en EU-buitenlandcoördinator Javier Solana. Zij zeiden dit nadat partijen zondagavond een akkoord hadden bereikt over de neteligste kwestie, de eis van de etnisch Albanese minderheid in het land voor een grotere rol in het politieapparaat.

De etnisch Albanezen vormen eenderde van de bevolking van Macedonië, maar de politie telt maar 6 procent Albanezen. Overeengekomen is nu dat er de komende twee jaar rond duizend etnisch Albanese agenten bijkomen.

Een algeheel akkoord moet de rebellen de wind uit de zeilen nemen. Door hun opstand dreigde Macedonië in een burgeroorlog te belanden. De rebellen nemen niet zelf aan de besprekingen in Ohrid deel, maar de Albanese partijen die er wel bij zijn, verwoorden een groot deel van hun eisen.