Script Citizen Kane beste scenario

Ronald (Trainspotter)
Het scenario van de film Citizen Kane is volgens Amerikaanse schrijvers van filmscripts het beste in de geschiedenis van de film. Op de tweede plaats komt het scenario van Casablanca, meldt de BBC.

De scenario's van de films The Godfather, Chinatown en All About Eve staan op de plaatsen drie tot en met vijf. Het script voor Citizen Kane, de legendarische film van Orson Welles over een mediamagnaat, werd geschreven door de regisseur en Herman J. Mankiewicz. De scripts van Citizen Kane en Casablanca staan echter ook hoog op de lijst van meest overschatte scenario's, die de Amerikanen eveneens hebben opgesteld. Citizen Kane staat op nummer twee en Casablanca op nummer vier. Het meest overschatte scenario is volgens het onderzoek dat van de film Pulp Fiction van regisseur Quentin Tarantino.

De nationale bibliotheek van de Verenigde Staten zond voor het onderzoek een formulier naar 4500 leden van het Writers Guild of America, de vakbond die opkomt vo! or de belangen van onder meer schrijvers van filmscripts. De bibliotheek bepaalt mede aan de hand van de resultaten welke scenario's ze onderbrengt in een reeks waarvan de eerste publicatie in 2003 verschijnt.