Sancties VS tegen Irak en Libië verlengd

Ronald (Trainspotter)
President George W. Bush heeft vrijdag een wet ondertekend die de Amerikaanse sancties tegen Libië en Irak met nog eens vijf jaar verlengt. Buitenlandse bedrijven die handelen met deze landen kunnen rekenen op problemen bij zaken met de Verenigde Staten.

Het Congres stemde vorige week in met de wet, die strenger is dan wat Bush voorstond. De president was voor verlenging van de sancties, maar slechts voor een periode van twee jaar. Met de strafmaatregelen, die in 1996 van kracht werden, willen de Verenigde Staten Libië en Irak isoleren, omdat zij het internationale terrorisme zouden steunen. Bedrijven krijgen problemen met Washington als zij meer dan 20 miljoen dollar in de energiesector van beide landen investeren.

Bush deelde in een verklaring mee de zorgen van het Congres over het 'verwerpelijke beleid en gedrag' van beide landen te delen. Hij wees erop dat de regering op een aantal manieren uiting aan deze zorgen geeft. Zo probeert zij de samenwerking met andere landen in de strijd tegen het terrorisme en de verspreiding van (kern)wapens te versterken.