A12 zit nationaal park in de weg

Timo (HighLander)
CRX_master had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het edelhert zou naar de Utrechtse Heuvelrug kunnen komen, als dit gebied een aaneengesloten nationaal park wordt, van Huizen tot aan Rhenen. Faunapassages zoals ecotunnels moeten de komst van het grootste zoogdier in Nederland naar dit natuurgebied mogelijk maken.

Vooralsnog is alleen de 3000 hectare ten zuiden van de A12, tussen Driebergen, Rhenen en Veenendaal, aangewezen als nationaal park in oprichting. Het grote obstakel om het evengrote gebied ten noorden van de A12 daarbij aan te sluiten, is de snelweg zelf, aldus beheerder R. Nieuwerf van Vereniging Natuurmonumenten. De snelweg loopt door het natuurgebied heen. Samen met initiatiefnemer Het Utrechts Landschap is de vereniging nauw bij de plannen betrokken.

Om de weg te banen voor wildpassages over de snelweg, bekijken de eigenaren van het gebied nu de mogelijkheid om overgangen te maken over de N-wegen in het gebied. Daarnaast wordt bekeken of het mogelijk is het edelhert terug te brengen op de Utrechtse Heuvelrug. Met de faunapassages zou het dier zich gemakkelijk kunnen verplaatsen tussen de droge bosgronden en de natte uiterwaarden. Volgens Nieuwerf is dat een ideale situatie voor de soort.

Voorwaarde voor herintroductie van het edelhert is dat het gebied groot genoeg is. Nu is dat nog de vraag, maar als het aansluiting krijgt met het deel ten noorden van de A12 is dat zeker het geval, volgens Nieuwerf.