MKZ schandaal in Groot Brittannië

Gert-Jan (astra)
Engeland heeft een MKZ-schandaal. Daar zouden expres dieren met mond- en klauwzeer te koop worden aangeboden. De boeren kunnen daarmee hun veestapel besmetten om zo een hogere schadevergoeding in de wacht te kunnen slepen.

De Engelse overheid heeft een onderzoek ingesteld nadat bekend werd dat boeren met opzet de ziekte zouden verspreiden. Al weken gonst het van de geruchten dat besmette dieren en zelfs besmette delen van dierenlichamen te koop werden aangeboden. Maandag trad een boerin uit de regio Zuid-Wales bekend dat zij een besmet schaap aangeboden had gekregen voor 2000 pond. Zij was verontwaardigd en had het aanbod geweigerd.

In sommige delen van Wales verspreidt de zeer besmettelijke veeziekte zich nog steeds. In het weekeinde zijn 4000 schapen afgemaakt om verdere uitbreiding te voorkomen. Ook in het noorden van Engeland breidt de ziekte zich nog uit. Vooral het feit dat mkz plotseling opduikt in niet eerder besmette gebieden baart de overheid zorg.

Schadevergoeding
Door de MKZ crisis verkeren veel boeren op de rand van faillisement. Het gevaar is dan ook dat boeren overgehaald kunnen worden om hun veestapel te infecteren in ruil voor schadevergoeding. En die is royaal. Boeren in Engeland krijgen volledige schadevergoeding volgens vaste tarieven. Deze tarieven werden vastgesteld voor het exportverbod en dus voordat de prijzen in elkaar zakten.

Het Engelse Ministerie van Landbouw is zeer verontrust. Het Ministerie wil de daders vervolgen zodra er tastbaar bewijs geleverd kan worden.