Greenpeace haalt windmolen uit zee

Gert-Jan (astra)
panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Greenpeace haalt in de nacht van maandag op dinsdag de windmolen die de organisatie vorige week in de Noordzee plaatste uit zee. Dat is zo'n twaalf uur later dan de president van de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaalde, maar sneller is niet mogelijk, zegt Greenpeace.

De milieuorganisatie plaatste vorige week woensdag een windmolen in de Noordzee op 23 mijl uit de kust voor Zandvoort. Voor dezelfde plek had Clyde Petreoleum een vergunning om een boorplatform te plaatsen. De Haagse oliemaatschappij spande een kort geding aan tegen Greenpeace. De president van de rechtbank in Amsterdam
bepaalde vrijdag dat de windmolen maandag voor 15.00 uur verwijderd moet zijn op straffe van een dwangsom van 350.000 gulden per etmaal.

Met het plaatsen van de windmolen protesteerde Greenpeace tegen het overheidsbeleid. De milieuorganisatie vindt dat de regering voorrang moet geven aan milieuvriendelijke windmolens in plaats van olie- en gaswinning uit de Noordzee. Bergingsbedrijf Smit zal de windmolen en de fundatiepaal zorgvuldig verwijderen, zodat Greenpeace deze nog eens kan gebruiken.