Slachtoffer G8 gedood uit zelfverdediging

Gert-Jan (astra)
panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politieman die vrijdag in Genua tijdens de G8-top een demonstrant doodschoot heeft uit zelfverdediging gehandeld. Dat heeft de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Scajola maandag in het parlement verklaard.

Het parlement kwam bijeen om de gang van zaken rond de dood van de 23-jarige Carlo Giuliani te bespreken. Het slachtoffer behoorde tot de groep betogers tijdens de bijeenkomst van de zeven belangrijkste industrielanden en Rusland in Genua.

Subversieve groepen
Volgens de minister verdedigde de agent zich "tegen wat een lynchpartij leek te gaan worden. Hij vuurde tweemaal zonder te kijken richting aanvallers". Scajola noemde de gebeurtenissen in Genua "niet een toevallige samenloop van omstandigheden, maar een bewuste strategie van subversieve groepen".

Balans
De minister maakte ook de balans op van de onlusten: 280 mensen werden gearresteerd en 231 raakten gewonden. Onder de gewonden zijn 94 agenten, 121 manifestanten en 16 journalisten. Het dodelijke slachtoffer wordt volgens de Italiaanse televisiezender RAI woensdag begraven.

Buiten het parlementsgebouw verzamelden zich enkele honderden, meest linkse betogers. Zij protesteerden tegen het optreden van de politie tijdens de top. Het kwam niet tot ongeregeldheden.