Huisarts in het weekend duurder

Peter Breuls
Een bezoekje aan de huisarts in de avonduren en in het weekeinde wordt ruim twee keer zo duur. Dat heeft het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) becijferd.

Voor particulier verzekerden gaat het tarief omhoog van 92 naar 192 gulden. Een visite van de huisarts gaat 278 gulden kosten in plaats van 128 gulden nu. Voor ziekenfondsverzekerde wordt per consult ongeveer 100 gulden meer gevraagd.

De tariefsverhoging is een gevolg van de zogeheten dienstenstructuur waarin huisartsen vanuit een centrale post avond- en weekeinddiensten gaan verzorgen. Die vermindert de werkdruk van de huisarts. Momenteel werkt een huisarts 1200 uur per jaar buiten de kantooruren. Dat moet na landelijke invoering van de dienstenstructuur worden teruggebracht tot 300 uur.

Verreweg de meeste patiënten, zowel ziekenfonds als particulier, zijn verzekerd voor kosten van de huisarts. Zij ondervinden volgens de CTG geen nadeel van de tariefsverhoging. Alleen particulier verzekerden met een eigen risico kunnen worden getroffen. Een bezoek van de huisarts buiten kantooruren is voldoende om een eigen risico van 250 gulden per jaar op te gebruiken.