Puberale olifant geeft problemen

Peter Breuls
Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:
Heibel in de tent met jonge mannetjesolifanten

Een tikkeltje teleurgesteld waren ze wel in het Noorder Dierenpark in Emmen, toen ze het vaststelden dat het nieuwe olifantjenjong een jongetje is. Dat betekent dat de jumbo niet in de dierentuin mag blijven. Over een aantal jaren, als het dier volwassen is, moet het verkassen naar een andere zoo, omdat er in een olifantenkudde slechts ruimte is voor één volwassen mannetje.

”We hadden gehoopt dat het een vrouwtje zou worden. Een mannetje hou je op een gegeven moment niet meer in de hand. En je moet er toch niet aan denken wat er gebeurt als-ie geslachtsrijp wordt en zijn moeder en tantes gaat dekken”, zegt Nienke de Weert, woordvoerster van het park.

”We zien het al aan Aung Naing Lay, die in 1997 is geboren. Hij vertoont echt puberaal gedrag: de boel stangen, rottigheid uithalen. Hij heeft het voornamelijk voorzien op een van de wijfjes, zoekt haar elke keer weer op, geeft haar een dreun met zijn slurf… Als het wijfje dan van zich afbijt, gaat ’ie snel terug naar zijn moeder, die de ander vervolgens op haar donder geeft. Dan heb je heibel in de tent. Nee, zo langzamerhand wordt het tijd dat Aung Naing Lee weggaat; hij begint echt een probleem te worden”, aldus De Weert.

Ook een andere mannetjesjumbo, Ant Bwe Lay, staat op de nominatie te verhuizen. Zijn gedrag is weliswaar niet zo recalcitrant als dat van Aung Naing Lay, maar de in 1994 geboren dikhuid is wél hard op weg volwassen te worden. In de Emmer kudde lopen verder nog twee jonge mannetjes –uit 1997 en 1998– rond. Slechts een van de olifanten die de laatste jaren zijn geboren, is een vrouwtje en dus een blijvertje.

Het deze week geboren jumbootje heeft de naam Aung Bo gekregen, wat overwinnaar betekent. Dit vanwege de twee eerdere zwangerschappen van zijn moeder, die beide eindigden in niet levensvatbare jongen. Vrijdag om elf uur mag Aung Bo voor het eerst een paar uurtjes met de kudde naar buiten.