Groepering wil bier op school

Johan (LWaS)
Plonz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dat zeggen de Limburgse Biervrienden, die in de omgeving van het Belgische Hasselt lagere scholen zo ver proberen te krijgen dat ze tijdens de traditionele warme maaltijd tussen de middag tafelbier serveren in plaats van dikmakende frisdranken.

Beter dronken dan dik? "Tafelbier heeft maar een alcoholpercentage tussen de één en 2,5 procent", zegt voorzitter Rony Langenaeken van de Biervrienden. "Het is praktisch onmogelijk daar dronken van te worden. En je wordt er ook niet dik van, er zitten amper calorieën in."

Volgens Langenaeken werd er vroeger in elk Vlaams gezin tussen de middag tafelbier geserveerd. "Tot tien, twintig jaar geleden werd iedereen ermee grootgebracht. Maar de cola heeft het helaas in de vergeethoek gedrongen", meent hij.

Een eerste test op een lagere school, vlak voor de zomervakantie, wees uit dat de kinderen best een glaasje tafelbier lusten. Het is dan ook wat zoeter dan normaal bier en lijkt qua smaak volgens Langenaeken meer op ijsthee dan op pils.

De bierpromotor is niet bang dat kinderen later massaal aan de drank gaan als ze op school al met bier vertrouwd raken. "We krijgen veel positieve reacties van mensen tussen de 40 en de 70 jaar, die het tafelbier kennen uit hun jeugd. Dat zijn echt niet allemaal dronkaards geworden."