Tour de France: Uitslag etappe 9

Bart (twi)
Sergej Ivanov is de winnaar van de negende etappe in de Tour. De Rus 'stal' de overwinning van medevluchters David Etxebarria en Bradley McGee, door in de laatste kilometers amper mee te helpen de voorsprong van de drie koplopers te behouden ten opzichte van een snel naderend peloton. Zo'n vier kilometer voor het einde van de etappe demarreerde hij echter weg en Etxebarria en McGee hadden daar geen antwoord op. De Rus bleef de twee een zestiental seconden voor. Het peloton, waarvan Erik Zabel als eerste over de streep kwam, eindigde daar acht seconden achter.

Met de zware bergetappe naar Alpe d'Huez in het verschiet verlieten 175 renners vanmorgen Pontarlier. Met het oog op morgen werd verwacht dat de deelnemers niet al te veel inspanning zouden doen over de 185km die afgelegd moest worden. Niets was minder waar, gezien de gemiddelde snelheid van ruim 47 km/h.

Al in het begin van de etappe begonnen veel renners te demarreren, en na 35 kilometer was McGee samen met Etxebarria en Ivanov succesvol. Het drietal had een maximale voorsprong van 9 minuten. Na de historische achterstand van het peloton op de koplopers in de etappe van gisteren (bijna 36 minuten), voelde het peloton zich nu wel geroepen om de achterstand te verkleinen. Ze zetten de achtervolging echter te laat in, waardoor ze op de meet nog een achterstand hadden van 24 seconden.

Door het hoge tempo werden veel renners uit het peloton gelost. Ook ritwinnaar van gisteren, Erik Dekker, kwam enkele minuten later over de streep.

In het algemeen klassement gebeurt door de uitslag weinig. Stuart O'Grady behoudt zijn gele trui, waarin hij vermoedelijk morgen voor het laatst zal rijden, en is ook nog leider in het sprintklassement. Patrice Halgand blijft ook morgen weer in de bolletjestrui rijden.

1eStuart O'Grady ( Aus )38uur 55min 30sec
2eFrançois Simon ( Fra )+ 4. 32
3eBram de Groot ( NED )+ 21.16

1ePatrice Halgand ( Fra )66 punten
2eLaurent Jalabert ( Fra )50 punten
3eLaurent Brochard ( Fra )33 punten

1eStuart O'Grady ( Aus )136 punten
2eErik Zabel ( Dui )127 punten
3eDamien Nazon ( Fra )90 punten


De etappe van morgen: