Boeren protesteren tegen strafkortingen.

Rob (R@b)
berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Boeren uit Noordwest-Gelderland protesteren maandagochtend tegen de strafkortingen die het ministerie van Landbouw oplegt aan bedrijven die tijdens de MKZ-crisis zijn geruimd. Enkele tientallen boeren blokkeren in Zwolle met ongeveer 25 tractoren de parkeerplaats van de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw.

De vergoeding die de boeren krijgen voor de ruiming, wordt verlaagd wanneer er bijvoorbeeld sprake is van administratieve tekortkomingen of tegenwerking bij de ruiming. De actievoerders vinden de maatregelen van het ministerie veel te streng. De strafkortingen variëren van 35 tot 100 procent van de totale vergoeding.

Kortingbrief

De directe aanleiding voor de protestactie is de korting die het bedrijf van Carla van der Linde en haar man uit Oosterwolde afgelopen week alsnog opgelegd kregen, terwijl in eerste instantie al volledig was uitgekeerd. Volgens Van der Linde hebben meer boeren op de Veluwe de afgelopen week de 'kortingbrief' in de bus gekregen en maken veel andere boeren zich zorgen over de manier waarop het ministerie van Landbouw uitbetaalde bedrijven alsnog geld wil laten terugbetalen.

De Tweede Kamer is eveneens ontevreden over de strafkortingen. Zowel CDA, PvdA als D66 hebben Brinkhorst gevraagd de straffen te verlagen. Als dat niet gebeurt, overweegt de Kamer nog tijdens het reces te vergaderen en in te grijpen. Het ministerie ontkent dat te hard wordt opgetreden. "Van de ruim 2200 geconstateerde overtredingen zijn slechts 240 bestraft. Een korting van 100 procent is maar in een paar gevallen opgelegd", aldus de woordvoerder van minister Brinkhorst.