Medische tijdschriften online voor arme landen

Kris (KingShakur)
Medische instellingen in de honderd armste landen krijgen binnenkort gratis of tegen een zeer kleine vergoeding toegang tot ruim 1000 elektronische medische tijdschriften. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dat afgesproken met de zes grootste uitgevers van medische tijdschriften wereldwijd.

De tijdschriften komen beschikbaar via een internetportaal van de WHO. Dit portaal gaat in januari volgend jaar online en blijft ten minste drie jaar bestaan. De medische instituten die voor toegang in aanmerking komen krijgen een speciale toegangscode voor het beveiligde internetportaal.

Meer dan 600 medische instellingen, vooral in Afrika, zullen volgens de Amerikaanse krant Washington Post profiteren van het project. De instituten krijgen naast toegang tot de tijdschriften ook een training om te leren hoe ze snel via internet informatie kunnen opzoeken. Wolters Kluwer International Health and Science en Elsevier Science zijn twee van de zes uitgevers die meedoen.

Medische tijdschriften zijn al jarenlang de voornaamste spreekbuis voor nieuw medisch onderzoek. Maar veel medische instellingen in ontwikkelingslanden, zoals opleidingen of onderzoekslaboratoria, hebben geen toegang tot deze informatie wegens de torenhoge abonnementskosten. Een jaarabonnement op een belangrijke titel kan oplopen tot duizenden guldens per jaar.

Nu de meeste tijdschriften ook online staan, is het voor de uitgevers gemakkelijker om de kosten te laten variƫren. In het verleden waren de drukkosten van de papieren versies van de tijdschriften nog te hoog om ze goedkoper aan arme landen te leveren, aldus een woordvoerder van Elsevier Science. Nu de tijdschriften toch al op internet worden gepubliceerd, is het gemakkelijker een abonnement extra te verzorgen.