Borst: 'VVD voor herziening benoemingen'

Kris (KingShakur)
Minister Borst is ervan overtuigd dat de VVD deze week voor de herziening van burgemeestersbenoemingen stemt. Volgens Borst zijn de liberale senatoren en minister de Vries het helemaal met elkaar eens. Het debat over burgemeesterbenoemingen in de Eerste Kamer gaat morgen verder.

Tot nu toe lag de VVD dwars. De partij is bang dat de gemeenteraad teveel invloed krijgt in de procedure. Dit zou in strijd zijn met de grondwet, die voorschrijft dat de Kroon de burgemeesters benoemt. In het compromisvoorstel van De Vries schuift de gemeenteraad meestal twee kandidaten naar voren, waaruit het kabinet mag kiezen. Alleen bij hoge uitzondering beperkt de raad zich tot een sollicitant voor een burgemeesterspost.

Verder kondigde minister Borst aan dat er een onafhankelijk toezicht moet blijven op de kwaliteit van de gezondheidszorg. Ze sprak van een soort 'marktmeester'. In het kabinetsvoorstel voor het nieuwe ziektekostenstelsel trekt de overheid zich in een paar jaar terug. Het huidige ziekenfonds en particuliere verzekeringen worden dan vervangen door een basisverzekering. Borst zelf zal deze operatie niet meer meemaken. Zij houdt het na acht jaar paars kabinet voor gezien als minister.