FIFA begint onafhankelijk arbitragehof

Johan (LWaS)
Het congres van de wereldvoetbalbond FIFA heeft zaterdag ingestemd met de vorming van een onafhankelijk voetbalhof. Dat moet gaan beslissen in voetbalconflicten.

Van de ruim tweehonderd afgevaardigen stemden zaterdag in Buenos Aires 174 leden voor de instelling van het zogenoemde Internationaal Hof voor Voetbalarbitrage. Er waren acht tegenstemmers. Diverse delegaties waren niet direct overtuigd van de mogelijkheden van het nieuwe hof. Dat zou in strijd kunnen zijn met bepaalde wetgeving in diverse aangesloten landen. Het bestuur van de FIFA kreeg uiteindelijk toch de meerderheid achter zich.

De belangrijkste taak van het hof, dat met geld van de FIFA wordt gesteund maar onafhankelijk te werk moet gaan, is de oprichting van een commissie die als arbitragetribunaal voor voetbal (ATF) door het leven zal gaan. Onder de aangepaste regels moet het ATF gaan beslissen in conflicten, waarbij de FIFA, aangesloten federaties, nationale bonden, competities, clubs, spelers en spelersmakelaars betrokken kunnen raken.

Dit houdt in dat bij een salaris- of transfergeschil tussen speler en club, het arbitragetribunaal de zaak zal afhandelen. Een voorstel van de Duitse voetbalbond spelers toch toe te staan naar de burgerrechter te stappen bij salarisgeschillen, werd afgewezen.

Het tribunaal, dat gaat bestaan uit negen juridische experts, is straks ook de hoogste beroepsmogelijkheid als clubs of spelers niet akkoord willen gaan met een schorsing. De FIFA verklaarde dat federaties, bonden en spelersmakelaars de ATF als hoogste rechtsinstantie zullen moeten erkennen.