Haring wordt verpest door de visboer

Rob (R@b)
De uitstekende kwaliteit van de Hollandse Nieuwe staat dit jaar in schril contrast met de manier waarop de haring wordt verkocht. In de jaarlijkse haringtest van het AD scoort 70 procent van de haringverkopers een onvoldoende.

Het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek (RIVO) deed de test, in opdracht van het Algemeen Dagblad, voor de 19e keer. Het onderzoek wijst uit dat minder dan de helft van de aangeboden haringen een voldoende krijgt voor de smaak. Opmerkelijk vaak gaat een ronduit vieze haring over de toonbank.
De zaken werden beoordeeld op een aantal criteria, zoals smaak, mate van versheid, temperatuur bij verkoop en de hygiëne. In totaal werden 72 visverkoopadressen bezocht door de onderzoekers van het RIVO. Twee zaken boden een haring aan die geheel bedorven was.

Weinig vakkennis

Visspeciaalzaak Gamba in Deventer kreeg dit jaar als enige een tien als rapportcijfer. Deze winkel lijkt de uitzondering op de regel dat de viswinkelier niet weet hoe hij of zij een haring moet aanbieden aan de klant. De uitgebreide voorlichtingscampagne van het Productschap Vis en de Vereniging van Nederlandse Visdetaillisten rond de Gouden Haringregels lijkt te hebben gefaald.

,,Het gebrek aan vakkennis op dit punt is in de visbranche ronduit verbijsterend'', zegt keurmeester M. Gouda van het RIVO in het AD. ,,De gemiddelde visdetaillist blijkt niet over voldoende kennis te beschikken om op de juiste wijze met een delicaat product als haring om te gaan. Of nog erger, ze zijn er niet mee bezig.''