Asbest vrij door grote brand Zevenaar

Kris (KingShakur)
In Zevenaar is in de nacht van zondag op maandag asbest vrijgekomen door een grote brand op vuilstort Zweekhorst. Zeven brandweerkorpsen houden zich bezig met het blussen van de brand.
Voor zover bekend is niemand gewond geraakt door de brand, die zondagavond rond 22.30 uur ontstond in een opslagbunker van de stortplaats aan de Doesburgseweg. Rond 02.00 uur had de brandweer het vuur onder controle en kon het sein 'brand meester' worden gegeven. Het nablussen gaat volgens de woordvoerder nog ongeveer 48 uur duren.

De brand is waarschijnlijk ontstaan door broei in een 20 meter hoge stapel bouw- en sloopafval, meldt de zegsman van de brandweer. Ongeveer een kwart van het afval bestaat uit asbesthoudende materialen. Hoewel veel asbest is verbrand, hebben metingen uitgewezen dat er geen gevaarlijke concentraties in de lucht terecht zijn gekomen.

Uit voorzorg kregen omwonenden het advies ramen en deuren dicht te houden. Het verkeer op de nabijgelegen snelweg A12 ondervindt nauwelijks hinder van de brand. De rook stijgt volgens de brandweer snel op en verwaait in de richting van Duitsland. De autoriteiten in Duitsland zijn op de hoogte gesteld van de brand.