Hulpgriffier mag toch hoofddoek dragen

Peter Breuls
Een hulpgriffier mag in de rechtszaal een hoofddoekje dragen. Kayuk meldde ons via de newssubmit dat de Commissie Gelijke Behandeling dit dinsdag heeft bepaald. De beslissing effent de weg voor een discussie over de kledingvoorschriften in de rechtbank in een multiculturele samenleving.

De discussie over de gevolgen van de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling barstte direct los. Het orgaan heeft een adviserende functie en uitspraken zijn niet bindend. De voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, een orgaan dat bemiddelt tussen het ministerie van Justitie en de rechtbanken, wil het onderwerp hoog op de prioriteitenlijst.

Hij wil in alle rust en zorgvuldigheid bespreken hoe de rechterlijke macht zich tegenover dergelijke kwesties op moet stellen. "We moeten niet gaan wachten tot de eerste vrouw met hoofddoek zich voor een rechtersfunctie meldt", zei hij woensdag in Trouw.

Discriminatie
De Commissie Gelijke Behandeling sprak zich uit na een klacht van een rechtenstudente die was afgewezen als hulpgriffier bij de rechtbank in Zwolle. Zij draagt uit geloofsovertuiging een hoofddoek, wat volgens de rechtbank niet overeenstemming is met de kledingvoorschriften.

De commissie vindt dat de studente indirect op basis van haar geloofsovertuiging is gediscrimineerd. Ook speelde mee dat zij in haar functie geen recht zou hoeven spreken en dus niet gebonden is aan de strenge kledingvoorschriften uit de negentiende eeuw. Bovendien wordt op veel andere rechtbanken al soepel omgesprongen met de voorschriften. Zo heeft de rechtbank in Amsterdam al een hulpgriffier met hoofddoek.

De opschudding over het accepteren van geloofsuitingen in de rechterlijke macht staat niet op zichzelf. De Commissie stelde eerder al dat een school leerlingen niet mag verbieden om hoofddoekjes te dragen in de klas. Een eis van leerlingen dat hun school een klaslokaal tot hun beschikking moest stellen om te kunnen bidden werd daarentegen afgewezen. De uitspraken brachten een uitvoerige discussie over de inrichting van de multiculturele samenleving op gang.

Verder op FOK!: