Spanje: Extra agenten voor strijd tegen ETA

Gert-Jan (astra)
Spanje wil dit jaar 5500 extra agenten recruteren in de strijd tegen het geweld van de terroristische Baskische afscheidingsbeweging ETA. Dat heeft premier Aznar dinsdag bekendgemaakt.

De maatregel maakt deel uit van een plan van de Spaanse regering om het justitieapparaat te hervormen. In het kader van die hervormingen kondigde Aznar tevens aan intensiever te willen samenwerken met de autonome Baskische regering.

Een woordvoerder van de Baskische regering noemde de plannen van Aznar "een politieke ommezwaai". Madrid heeft al geruime tijd de contacten met de Baskische regering geminimaliseerd. De centrale regering reageerde met die maatregel tegen het in haar ogen weinig kritische beleid van de Baskische regering ten opzichte van het ETA-terrorisme.

De Spaanse premier maakte de inhoud van de hervormingsplannen in het parlement bekend tijdens een jaarlijks ,"debat over de situatie van het land''. Het hoofd van de regering bespreekt dan de verrichtingen van zijn kabinet in het afgelopen jaar. Dit jaar stond het grootste deel van het debat in het teken van de strijd tegen het terrorisme.