ADL zet lijst met extremisten online

Rob (R@b)
Jeromeo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ordehandhavers in de Verenigde Staten die meer informatie willen over extremistische groeperingen en -personen in de VS kunnen sinds kort terecht bij een gegevensbestand op internet. Een groepering heeft hiervoor een afdeling van haar website gepresenteerd.

De groepering ADL strijd tegen antisemitisme, racisme en alle vormen van fanatisme en geeft samen met de FBI trainingen aan handhavers van de openbare orde. Het nieuwe inititiatief is te vinden op www.adl.org. Dit wie-is-wie-overzicht van de zogeheten haatwereld is toegankelijk voor de gewone internetter.

Op de site is onder meer informatie te vinden over geplande extremistische bijeenkomsten. Verder is een chronologie beschikbaar van criminele feiten gepleegd door extremisten. Op een interactieve kaart van de VS is te zien in welke staat 'haat'misdaden zijn gepleegd. De ADL houdt de informatie op de webpagina's continu actueel.

database

Ook de online database van racistische symbolen die ADL in oktober 2000 al openbaarmaakte op haar website is bereikbaar via het nieuwe website-onderdeel. In dit bestand kunnen ouders bijvoorbeeld zoeken of kinderen die hun schoolboeken bekladden met cijfercombinaties als 311 of 88 alleen maar aan het kliederen zijn, of zich mogelijk verdiepen in rechtsextremistische ideeën.

De organisatie is zich bewust dat de website ook toegankelijk is voor mensen die wèl interesse hebben voor deze kwalijke zaken. ,,Natuurlijk is er een risico, maar wij geloven dat het belangrijk is om deze partijen tegen het licht te houden'', verklaarde een woordvoerster van ADL. ,,Als we dat niet zouden doen zouden ze sowieso niet verdwijnen. Wij vertellen wie de extremisten zijn en wat ze doen zodat mensen zich hiervan meer bewust worden.''