Kamer voor ontslaan onwillige zieken

Gert-Jan (astra)
Zieke werknemers moeten, als het aan de Tweede Kamer ligt, onmiddellijk kunnen worden ontslagen als ze niet meewerken aan hun herstel of als ze aangepast werk weigeren.

Een Kamermeerderheid van VVD, D66 en CDA deed dit voorstel gisteren tijdens de behandeling van de wao-maatregelen van staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) en de nieuwe uitvoering van de sociale verzekeringen.

De regeringspartijen VVD en D66 hebben de handen ineengeslagen met oppositiepartij CDA om hun ideeën over de aanpak van het immer stijgende aantal wao'ers, dat gestaag de miljoen nadert, in de wet van Hoogervorst te krijgen.

Behalve het opheffen van het ontslagverbod willen de partijen dat de werkgever de plicht krijgt om aangepast werk aan te bieden aan ziek personeel. D66 ziet hiermee het recht op reïntegratie, een stokpaardje van het Kamerlid Schimmel, eindelijk geregeld.

Hoogervorst reageerde gisteren in de wandelgangen positief op de voorstellen. De VVD-bewindsman heeft voorgesteld dat werkgevers de loonbetaling aan onwillige zieken kan stopzetten. De Kamer gaat nog een stap verder. "Ik vind dat een goed signaal. Van mij mogen onwillige werknemers vanaf dag één worden aangepakt", aldus Hoogervorst in de wandelgangen.