Invoering Euro kost Justitie miljoenen

Johan (LWaS)
Justitie loopt door de invoering van de euro structureel 30 miljoen gulden mis omdat alle boetes na 1 januari naar beneden worden afgerond. Minister Korthals belooft aan de Tweede Kamer dat hij dit najaar aangeeft hoe hij dit ongeplande gat zal dichten.

Het kabinet besloot dit voorjaar af te zien van afronding naar boven van de boetes na omrekening van de gulden naar de euro na een storm van kritiek. Justitie wilde de maximumboetes in het wetboek van strafrecht vermelden in mooi afgeronde bedragen, maar dit kon de overtreder op 10 procent extra kosten komen te staan. De Tweede Kamer was ontstemd dat juist de overheid de invoering van de euro aangreep om prijzen te verhogen, terwijl het kabinet er bij ondernemers steeds op aandringt dit vooral niet te doen.


Korthals heeft nu de nieuwe tarieven bepaald. Een boete van 500 gulden kost omgerekend 226,90 euro. Het Openbaar Ministerie zal daar straks 225 euro voor vragen, terwijl eerst een bedrag van 250 euro de bedoeling was. Overtreders die nu een boete van maximaal 1 miljoen gulden krijgen opgelegd, kunnen na 1 januari 450.000 euro van hun bankrekening schrijven, in plaats van de voorgestelde half miljoen euro.

Om het verlies niet al te groot te maken, ziet de VVD-bewindsman ervan af om de bedragen niet af te ronden op een veelvoud van 5 euro, zoals hij eerst van plan was, maar op een (hele) euro. Anders had Justitie een strop van 80 miljoen gulden gehad. Dit heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat rijden door rood licht (nu 40 gulden) 17 euro gaat kosten in plaats van 15.