Onschuldige geestelijk gehandicapte vrij

Johan (LWaS)
Een geestelijk gehandicapte in Florida heeft 22 jaar onschuldig in de gevangenis gezeten. De inmiddels 49 jaar oude man kwam vrijdagavond vrij nadat een DNA-test had uitgewezen dat hij enkele moorden, die hij had bekend, onmogelijk kon hebben gepleegd.

De man, Jerry Frank Townsend, heeft de geestelijke vermogens van een kind van acht. Zijn advocaat wees erop dat de man de moorden verscheidene malen had bekend alleen maar omdat hij graag wilde dat zijn ondervragers hem aardig vonden. De rechter die Townsend vrijliet uit de gevangenis bij Lakeland, sprak van een ,,enorme tragedie''.

Townsend was voor zes moorden en een verkrachting tot zeven maal levenslang veroordeeld. Zijn moeder, die weigerde te geloven dat haar zoon voor de misdaden verantwoordelijk was, wist in 1998 de recherche zover te krijgen dat die DNA-tests liet verrichten.

Deze tests, die ten tijde van de veroordeling van Townsend nog niet beschikbaar waren, toonden aan dat de man bij enkele van de moorden niet betrokken kon zijn geweest. Verder onderzoek toonde zelfs aan dat er voor geen enkele van de moorden bewijs was geweest en dat de politie tijdens de verhoren Townsend woorden in de mond had gelegd.