Tegenslag voor Delta radio

Rob (R@b)
Het commerciële station Delta radio, wat een Nederlandse licentie bezit om op de langegolf uitzendingen te mogen verzorgen, heeft een ernstige tegenslag gekregen.
De bouw van vier 335 meter hoge zendmasten op de Veluwe is definitief van de baan. Het was de bedoeling dat de zender in Groot-Brittannië en delen van Nederland, België en Noord-Frankrijk te ontvangen zou zijn.

De voorgenomen bouw van de zendmasten leidde tot grote protesten, onder meer van de buurgemeenten en het actiecomité in Kootwijk (gemeente Barneveld). Gevreesd werd voor negatieve gevolgen voor de gezondheid en hinder van elektrische apparatuur. Ook Defensie verzette zich tegen de komst van de masten omdat wordt gevreesd voor storing van geleide wapens op het schietkamp Harskamp en de radar-installaties op het kamp Nieuw Milligen.

De Raad van State vindt dat de gemeente Apeldoorn, waar Kootwijk onder valt, terecht weigerde een vergunning voor de masten af te geven. De Raad van State verplichtte Apeldoorn wel de aanvraag voor de bouwvergunning opnieuw in behandeling te nemen. Ook het Verdrag van Rome (vrijheid van meningsuiting) moest worden meegewogen. De gemeente keurde de aanvraag vervolgens weer af. Delta Radio tekende vervolgens met succes beroep aan tegen het besluit bij de rechtbank in Zutphen. De Raad van State vernietigde in hoger beroep de uitspraak weer, waardoor Apeldoorn definitief in het gelijk is gesteld.

Uit zee

Naast Kootwijk probeert Delta Radio in de Noordzee, zo‘n 35 kilometer van de Zeeuwse kust, een zendplatform te bouwen. Ook hier loopt nog een aantal juridische procedures. Vooral vissers protesteren tegen de plannen, maar ook milieuorganisaties zijn fel tegen de 4 hoge masten in zee.

Delta radio heeft de langegolf licentie indertijd van Nederland verworven, omdat ons land geen gebruik maakt van de frequentie in die omroepband. De Nederlandse omroepen vinden een langegolfzender te duur, en zien het nut er niet van in.