Zout strooien in de zomer

Rob (R@b)
Door zout te strooien denkt de provincie Groningen gladde wegen in de zomer te kunnen voorkomen. De dienst beheer wegen en kanalen rayon Oost, heeft gistermorgen een eerste proef gehouden op de Lageweg in Wedde. Over een lengte van zeshonderd meter deed de strooiwagen exact hetzelfde wat hij in de winterperiode bij gladheid ook doet: zout strooien, dit tot grote verbazing van omwonenden.

Henk Braam, rayon uitvoerder, kan zich voorstellen dat het strooien van zout bij vijftien graden boven nul de wenkbrauwen van veel mensen doet fronsen, maar hij zegt de stellige indruk te hebben dat het strooien van zout, gladde wegen in de zomer voorkomt. Het gaat daarbij alleen om klinkerwegen met onkruid. ,,Het onkruid zorgt er voor dat deze wegen glad worden. Dat kan problemen veroorzaken voor het verkeer. Zout verteert het onkruid en is redelijk milieuvriendelijk.’’ Op de Lageweg is gistermorgen duizend kilo zout gestrooid.

Tot dusver bestrijdt de provincie de ‘zomergladheid’ met een uiterst arbeidsintensieve, en dus kostbare, methode. ,,We bestrijden het onkruid nu nog door het weg te branden. We zijn tot deze methode gedwongen, omdat we geen onkruidbestrijders mogen gebruiken.’’ Braam denkt een veel goedkopere werkwijze te hebben ontdekt, middels het strooien van zout. ,,Meer dan twintig jaar geleden werd dat ook al eens gedaan en met veel succes.’’ Als het strooien van zout daadwerkelijk aanslaat, verwacht Braam ‘s zomers ongeveer vier keer te moeten strooien om de zomergladheid te bestrijden.

Binnen een week verwacht Braam de eerste resultaten in kaart te hebben. Als zijn optimistische verwachtingen uitkomen, wil hij het experiment met de andere rayon-uitvoerders in de provincie bespreken. In Zuid-Oost Groningen heeft de provincie nog enkele klinkerwegen in beheer, waaronder een gedeelte in Sellingen en Vlagtwedde.