Fokprogramma van hamsters mislukt

Rob (R@b)
De pogingen van de vereniging Das en Boom om het verdwijnen van de hamster uit Nederland te voorkomen door hamsters te fokken, lijken te mislukken. De veertig hamsters die gefokt zijn, vertonen tekenen van zware inteelt. Daarmee lijkt het doek voor de hamster in Nederland gevallen. Dat zei voorzitter Jaap Dirkmaat van Das en Boom vrijdag.

De vereniging heeft vrijdag een boze brief aan staatssecretaris Faber geschreven, waarin Das en Boom het Rijk verantwoordelijk stelt voor het verdwijnen van de hamsters uit Nederland. Ook heeft Das en Boom zich vrijdag teruggetrokken uit het Hamster Overleg Limburg (HOL) en de Begeleidingsgroep Fok- en Uitzetprogramma Hamster.
"Het heeft geen zin om tijd te verspillen aan zinloze overleggen die alleen maar hoofdpijn opleveren', staat in de brief.
Das en Boom heeft de brief opgesteld naar aanleiding van het omploegen van een akker bij Heer, waar nog wilde hamsters voorkwamen. Das en Boom wil niet dat de boer hiervan de schuld krijgt en stelt in de brief uitdrukkelijk de overheid aansprakelijk: "De verantwoordelijke autoriteiten hadden de betreffende agrariër meer geld moeten bieden om het voor hamsters onontbeerlijke beheer te kunnen voortzetten', schrijft de vereniging aan Faber.
Dirkmaat vreest dat de veertig in Rotterdam en Ubbergen gefokte hamsters als gevolg van inteelt en incest niet in staat zijn om in de natuur te overleven. "We hebben de beestjes vrijdag onderzocht en geconstateerd dat het nagenoeg klonen van elkaar zijn.'